10 utställningstips: Så visar du din hund i ringen på bästa sätt!

När det kommer till att visa sin hund i ringen på bästa sätt, finns det vissa knep du kan använda dig av för att få en liten fördel gentemot dina konkurrenter. Det finns många åtgärder du kan vidta för att förbereda din hund för hundutställningar. Dessa inkluderar bland annat socialisering, träning och pälsvård. Alla dessa aspekter kan i slutändan göra en stor skillnad för din hunds prestationer i ringen. Du bör därför försöka lyckas med alla dessa delar.

Här delar vid med oss av tips på hur du förvandlar din hund till en skicklig ”utställningshund”. När du känner dig redo att testa dina och din hunds färdigheter i skarpt läge, kan du med fördel hitta en inofficiell hundutställning att anmäla dig till. Det går naturligtvis att skippa detta steg och gå direkt på officiella utställningar, men det är ofta en fördel att ha lite träning i kroppen innan man deltar på en sådan. Detta gäller förstås för såväl dig som hundutställare som för din hund.

1. Slarva inte med socialiseringen

En hunds förutsättningar för att bli en duktig utställningshund avgörs ofta redan vid socialiseringen som valp. Din hundvalp kan ha en fysik som på ett mycket bra sätt överensstämmer med kriterierna i dess rasstandard, men om han eller hon är blyg gentemot människor och likt en blomma vissnar bort när ni besöker nya platser, kommer hunden sannolikt få svårt att prestera tillräckligt väl i utställningsringen. Så fort din valp har vaccinerats bör du därför ta med honom/henne nästan vart än du går.

Så här kan du göra för att lyckas med social- och miljöträningen:

  • Ta med din hund överallt och utsätt denne för nya platser, människor, situationer, ljud etc.
  • Gå med hunden på olika slags underlag såsom gräs, mattor, asfalt och andra slags material. Underlaget i ringen kan nämligen variera mellan olika utställningar.
  • Anmäl dig gärna till en valpkurs, även om du tidigare har haft valp och inte själv känner behovet av att gå en sådan. Det är nyttigt för din valp att gå en sådan kurs tillsammans med andra valpar.
  • Uppmuntra personer du känner och möter att klappa din hund och försiktigt titta denne i munnen. Detta för att han eller hon ska bli van med att vidröras och hanteras av främlingar.

Alla dessa erfarenheter kommer att lära din valp att hantera okända situationer och stärka självförtroendet. Ett gott självförtroende är en nyckelfaktor för att din hund ska kunna röra sig på ett bra sätt i ringen och hanteras av utställningsdomaren.

2. Slipa på färdigheterna genom ringträning (utställningsträning)

Många kennelkubbar arrangerar ringträningar under vår och sommar. Dessa evenemang är utmärkta tillfällen för dig som känner att du själv eller din hund behöver lite mer ringvana. Ringträningarna har instruktörer i form av erfarna hundutställare som vanligtvis ger tips och råd samt lär ut sina knep till en billig penning. Denna typ av träning är värd sin vikt i guld för nybörjare.

Du får lära dig grunderna i hur man visar hund på en hundutställning och hur du på bästa sätt visar din hund i ringen. Din hund kommer genom denna träning också att lära sig vad som förväntas av honom eller henne när utställningskopplet kommer fram och det är dags att tävla på en riktig hundutställning.

Genom att ringträna kommer du bland annat att lära dig att:

  • Röra dig runt i ringen på rätt sätt
  • Ställa upp din hund inför domaren (ibland på ett bord, detta beror på hundens storlek)
  • Röra dig i vissa enkla mönster såsom i en triangel, ett ”L” samt fram och tillbaka

Som vi redan nämnt, kan du ibland också få ta del av värdefulla tips och råd från den person som håller i träningen. Han eller hon kan också hjälpa dig att bedöma huruvida du och din hund är redo för ringen eller ej.

Hundutställning labrador
En vacker labrador på hundutställning

3. Tvätta gärna din hund inför utställningen

Även om hundutställare med vissa raser inte ägnar sig åt pälsvård i flera timmar inför en hundutställning, bör du gärna se till att din hund är ren och fin inför varje hundutställning. En hund med smutsig päls har sällan de bästa förutsättningarna för att få en rättvis bedömning av domarna. Detsamma gäller om din hund fäller och det med blotta ögat är tydligt att det sticker fram lösa pälshår ur pälsen.

För att din hunds päls ska ha den rätta strukturen är det inte rekommenderat att du badar hunden varje vecka. Därför kan det ibland vara värt att skippa badet. Många hundraser bör dock badas eller duschas någon dag före en hundutställning. Sedan är det viktigt att du även borstar igenom din hund för att få pälsen att se så bra ut som det bara går.

4. Skydda vit päls mot fläckar

Fläckar på en vit päls kan spoliera utseendet hos en i övrigt välvårdad hund. Detta gäller bland annat urinfläckar på bakbenen. Dessa kan lätt ge domaren intrycket att hunden inte har gjorts i ordning på bästa sätt inför utställningen.

För att minimera antalet fläckar – såväl som vidden av dessa – kan du med fördel linda in de områden på kroppen som är mest utsatta. Glöm dock inte att avlägsna lindorna innan det är dags för er att äntra ringen. Du kan också använda ett schampo som är framtaget för att göra vit päls ljusare, men dessa är inga mirakelkurer. Försök därför att hela tiden hålla din hund ren och på så sätt minska effekten av oönskade fläckar.

5. Trimma din hund om det är kutym inom rasen

Vissa långhåriga raser behöver trimmas för att framställas på bästa sätt. Det sätt på vilket du trimmar din hund kan dock också domarens bild av hunden. En skicklig utställningsdomare låter sig dock inte luras av en bra trimning när han känner igenom hunden.

Om du är osäker vad som gäller för just din hundras, rekommenderar vi att du konsulterar din uppfödare eller andra hundutställare med samma ras.

Utställningstips trimning
Vissa raser kan behöva trimning eller extra mycket pälsvård

6. Behåll din plats i ringen

När du ger dig in i ringen för att få din hund bedömd, kan du antingen hamna först eller sist i ledet av hundar, eller någonstans i mitten. Det kan också vara så att din hund är helt ensam i klassen.

Om ni är flera hundar i klassen är det viktigt att du håller dig på din plats och inte springer förbi någon eller blir förbisprungen. Försök därför att hänga med i det tempo som sätts av de framförvarande hundarna och be vid behov personen bakom dig att hålla avstånd.

När ni står uppställda och du väntar på att domaren ska bedöma en annan hund i klassen, kan du antingen passa på att piffa till din hund med hjälp av händerna eller ge hunden en välbehövlig paus. Se dock till att hunden står fint uppställd när domaren tittar åt ert håll. Detta för oss osökt in på nästa listpunkt.

7. Håll alltid ett öga på domaren

En smart hundutställare ser till att alltid vara medveten om var domaren befinner sig i ringen och vad han eller hon håller på med. Detta gör att du kan säkerställa att domaren aldrig ser din hund stå på ett konstigt sätt eller vara ofokuserad.

Genom att behålla ögonkontakt med domaren även när det inte är din hunds tur att bedömas, kan du även framstå som mer erfaren i ringen. Det tar ungefär två minuter för domaren att gå igenom en hund, och utställningsdomare uppskattar sällan att behöva kalla till sig en handler upprepade gånger på grund av dennes ouppmärksamhet.

8. Håll hunden mellan dig själv och domaren

Domaren ska bedöma din hund och inte dig. Därför bör du alltid hålla hunden mellan er. Om domaren ber dig att springa i ett ”L”, bör du därför växla hand på kopplet och leda hunden på den sida av dig där domaren befinner sig. På så vis kan han eller hon se din hund utan att du blockerar denne med din kropp.

9. Lär dig att trava med din hund i rätt hastighet

Ingen hund är perfekt utan alla utställningshundar har sina brister. Om din hunds svaghet ligger i rörelserna, behöver du försöka ta reda på i vilken takt han eller hon bör trava i ringen för att visa sig från sin bästa sida. Låt gärna en bekant springa med hunden medan du tittar på.

Domaren tittar på hundens rörelser från tre håll, vilket gör att även du själv bör göra detta:

  • Framifrån. Titta på hur frambenen rör sig när hunden rör sig mot dig. Om fötterna tenderar att löpa nära varandra, bör du försöka få hunden att röra sig lite saktare för att se om detta korrigerar rörelsemönstret.
  • Bakifrån. Se hur hundens ben rör sig när han eller hon rör sig bort från dig. Om benen är svaga och hasorna tenderar att luta in mot varandra, kan du kontrollera om hundens ben kan röra sig mer parallellt till varandra i ett snabbare eller långsammare tempo.
  • Från sidan. Slutligen är det dags att se hur hunden rör sig från sidan. Ligger skuldrorna bakåt istället att vara uppkrupna mot nacken? Rör sig tassarna ut bakåt som de ska? Är överlinjen mjuk eller studsar den upp och ner? Träna på rörelserna i olika hastigheterna för att hitta det tempo där din hund rör sig så korrekt som möjligt.

10. Behåll lugnet

Få saker kan spoliera en hunds möjligheter i ringen lika mycket som en nervös handler. Om du känner dig osäker kommer din hund att känna detta genom kopplet, vilket i sin tur kommer att göra hunden osäker. Ta det därför lugnt och ta några djupa andetag för att lugna ner dig en smula.

Om du har förberett din hund på rätt sätt finns det ingen anledning att vara nervös. Det är domaren som dömer i denna bedömningssport, så det enda du kan göra är att visa din hund på bästa sätt. Fokusera därför på att samarbeta med din hund.

Bonustips: träna och studera andra

Med hjälp av ovanstående tips kan du lite snabbare hitta dig själv och din hund i utställningsringen. Som så mycket annat är det dock övning som ger färdighet i ringen. Om du har en hund som du tycker borde göra bra ifrån sig som utställningshund, men du inte når den framgång du eftersträvar, bör du titta på de hundar som vinner och vad de gör.

Studera dina konkurrenters hundar, hur de rör sig i ringen samt hur de förbereds utanför ringen. Ta sedan denna kunskap och applicera på dig själv och din hund, så kan du mycket väl få en champion i slutändan.

Kommentarer

Kommentera

chat
Kommentera
keyboard_arrow_up