Vad ska man ta med sig till en hundutställning?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Vad bör man packa ner i bagaget och ta med sig när man i egenskap av utställare beger sig till en hundutställning? Detta är en fråga som många, inte minst nybörjare, inom denna hundsport ställer sig.

På vår Facebooksida ställde vi nyligen frågan ”Vad tar du med dig till utställningar, förutom din(a) hund(ar) och ett gott humör?”.  Vi fick flera olika svar och kommer här att försöka hjälpa dig fram till en packlista som passar just dig och dina behov.

Det viktigaste att ta med sig – förutom hunden – är koppel, nummerlapp, nummerlappshållare (eller säkerhetsnål), vaccinationsintyg och vatten samt vattenskål eller vattenslaska med inbyggd skål.

Utställningskoppel och halsband

När det kommer till koppel är det viktigt att känna till att flexikoppel, även kallade rullkoppel, av säkerhets skäl ofta är förbjudna att använda såväl i utställningsringen som på utställningsområdet i stort. Det går alldeles utmärkt att använda ett helt vanligt, ”fast” koppel. Många hundutställare väljer dock att använda sig av särskilda utställningskoppel.

Utställningskoppel nummerlapp
Utställningskoppel finns i flera olika utföranden

Vad gäller definitionen av utställningskoppel, går åsikterna lite isär. För vissa rör det sig om ett lite kortare koppel, ibland utsmyckat med pärlor och liknande. Andra syftar på en speciell typ av koppel+halsband i ett stycke som närmast liknar retrieverkoppel, där man istället för att fästa kopplet i ett halsband använder fäster kopplets ögla runt hundens hals.

Utställningshalsband

Vilken typ av halsband du bör använda i ringen beror till stor del på vilket slags koppel du har valt. Om du väljer att använda dig av den typ av utställningskoppel där kopplet och ”halsbandet” är en och samma produkt, behöver du förstås inget ytterligare utställningshalsband.

Om du istället har valt att använda ett kortare koppel som fästs i ett halsband med pistolhake, har du flera alternativ att välja mellan. Du kan till exempel införskaffa en så kallad snakekedja, vilket är en form av stryphalsband.

OBS! Värt att känna till är att stryphalsband ska sitta som ett P. Om halsbandet istället sitter som ett Q, släpper det inte efter när kopplet slaknar utan fastnar. Detta kan potentiellt sett leda till obehag för din hund och i värsta fall orsaka skada.

Andra alternativ inkluderar halvstryp och halsband helt utan strypfunktion. Huruvida du bör välja ett smalare eller bredare utställningshalsband har främst med dina personliga preferenser att göra, men ett bredare halsband kan ofta vara mer bekvämt för hunden då smalare halsband riskerar att skära in i dess halskotor och luftstrupe.

Utställningshalsband
Ett vackert utställningshalsband med matchande koppel

Andra produkter som kan komma väl tillhands på utställning

Utöver utställningskoppel och halsband kan din utställningshelg underlättas av olika produkter:

Tävlingsbok

Det kan vara händigt att som hundutställare ha en tävlingsbok eller liknande att förvara vaccinationsintyg och stamtavla i. Du behöver nämligen ta med dig intyg till utställningen för att kunna påvisa att din hund uppfyller de krav på vaccination som ställs av arrangören. I en tävlingsbok kan du även med fördel förvara eventuellt hundpass.

Nummerlappshållare

En nummerlappshållare som fästs på armen hjälper dig att på ett effektivt och prydligt sätt visa upp din nummerlapp för utställningens funktionärer. Det finns även andra varianter av hållare som du exempelvis fäster i din kavaj eller tröja. I brist på annat går det lika bra att fästa nummerlappen med hjälp av en helt vanlig säkerhetsnål.

Vattenflaska med inbyggd skål

För att låta hunden på ett snabbt och smidigt sätt släcka törsten, rekommenderar vi att du använder en vattenflaska med inbyggd skål. Du kan även ta med en vanlig flaska med vatten och en separat vattenskål, men detta tar onödigt mycket utrymme i den ofta redan fullproppade utställningsväskan.

Ett krypin där din hund får vara ifred

På hundutställningar blir det ofta livat, upphetsat och högljutt. Många hundar kan tycka det är skönt att få isolera sig i en mjuk hundbur av canvas eller en vanlig, ”hård” hundbur. Bädda gärna med en skön filt på burens golv och överväg att täcka för vissa (inte alla) sidor av buren med ett skynke av något slag. Anledningen till att du inte bör täcka buren helt är förstås att hunden behöver kunna andas.

Hundbur
Det kan vara skönt för hunden att få vara ifred i en bur

Ett utställningskit kan innehålla i princip vad som helst

Några av de övriga produkter som våra följare på Facebook tipsade om är:

 • Tält (för utomhusutställning)
 • Matsäck eller fika
 • Ombyteskläder och/eller kavaj
 • Trimväska
 • Burvagn
 • Stol

Till denna lista skulle vi även vilja lägga följande produkter:

 • Tasshandduk
 • Borste
 • Sax
 • Trimbord (beroende på hundras)
 • Godisväska (läs vår guide där vi tipsar om två bra godisväskor)
 • Ytterligare koppel och halsband att ha i reserv
 • Regnponcho
 • Paraply
 • Klädroller

Vilka produkter tycker du är viktigast att ha med sig på hundutställning? Kommentera gärna nedan!

Kommentarer

Kommentera

mood_bad
 • Inga kommentarer än.
 • chat
  Kommentera
  keyboard_arrow_up