Är det värt att ställa ut när man vet att man inte kommer vinna?

Den allra första svenska hundutställningen arrangerades redan år 1886, det vill säga för 132 år sedan. Sedan dess har denna hundsport ökat ofantligt mycket i popularitet. Idag anmäler sig tusentals människor varje år till hundutställningar runt om i landet.

Är det värt tiden och pengarna?

Beroende på vem man frågar, är hundutställning såväl en sport som ett fritidsintresse. Vissa ser det som en dagsutflykt medan andra ser det som en sport där de tävlar om vilken hund som är den bästa för dagen. Men hur man än ser på dessa tillställningar, är det verkligen värt att spendera de pengar som det kostar att anmäla sig till en utställning och alla kringutgifter när man vet att man inte kommer vinna? Även här går åsikterna inom hundvärlden isär.

Under årens lopp har även allmänhetens åsikt i frågan kommit att förändras. I takt med att frågor som berör djurs rättigheter har fått allt större utrymme i media, har vissa opponerat sig mot hundutställningar och menat att hundar inte bör ställas ut för att avgöra vilken hund som är  vackrast.

Dessvärre är denna bild av utställningar i grund och botten felaktig. Allt dessa människor ser är de hundar som springer vänstervarv i ringen och gås igenom av en domare. De inser inte att domarna behöver förhålla sig till en uppsättning regler som avgör exakt vad de ska titta på när de bedömer olika hundraser.

När en utställningsdomare känner igenom en hund och tittar på dess rörelser, försöker de avgöra huruvida hunden i fråga uppfyller det syfte som den har avlats fram för. Såväl uppfödare som utställare jobbar hårt för att säkerställa att deras hundar uppfyller kriterierna i respektive hundras rasstandard.

Hund på hundutställning
Hund på hundutställning

Så tycker uppfödare och utställare om hundutställningar

Som vi redan nämnt, går åsikterna om hundutställningar isär. Beroende på vem man pratar med kan man få ta del av vitt skilda uppfattningar om denna hundsport. Detta är dock några av de vanligaste åsikterna:

En social tillställning

Det kan absolut vara värt att ställa ut sin hund. Hundutställningar är utmärkta tillfällen att socialisera och träffa andra hundägare och utställningsintresserade människor. Du får tillfälle att såväl träffa gamla bekanta som stifta nya bekantskaper.

En tävling

Hundutställning är en sport. Det är en tävling där målsättningen förändrar över tid och för varje hund. Man bör inte se ner på de som vill vinna eller få ett bättre resultat. I slutändan är det en tävling.

En dyr hobby

Att vinna är inte allt. Det är roligt att komma ut och ställa ut, men det börjar bli kostsamt. Det är toppen om domaren gillar hunden jag visar lika mycket som jag själv, men man måste komma ihåg att man betalar för domarens åsikt.

En rolig uppvisning

Jag gör allt för att visa min hund på bästa möjliga sätt och visa upp hunden från dess bästa sida. Jag tycker det är roligt att ställa ut oavsett om hunden placeras eller inte.

American Akita hundutställning
American akita i utställningstagen

Delta och ta förlusten som en vuxen människa

Personliga preferenser spelar en avgörande roll för hur en utställningsdomare dömer. Om du blir arg eller upprörd över en andraplats, varför i hela friden ställer du då ut din hund? Ja, det är en tävling, men det är också ett fritidsintresse. Varför anmäla dig till en hundutställning om du inte tycker det är roligt att visa din hund?

Ibland vinner den bästa hunden, ibland inte

Är hundutställning ett fritidsintresse? Ja, för vissa, men andra tycker att det är mer av ett kommersiellt jippo där hunduppfödare får möjlighet att marknadsföra sina kennlar och sina hundar, och där försäljare av diverse hundrelaterade produkter får chansen att sälja och marknadsföra sina varor.

Hundutställningar är definitivt utmärkta tillfällen att träffa likasinnade människor, och med åren kan du få många goda vänner genom denna hobby. Sedan finns det alltid de, precis som i andra sammanhang i livet, som man inte vill beblanda sig med på grund av deras tråkiga attityd.

Så är det värt att ställa ut sin hund när man inte vet om man kommer vinna? Ja, det går förvisso att gissa vilka hundar som domaren kommer att placera. Denna färdighet får man med erfarenhet. Ibland vinner den bästa hunden, ibland inte. Man betalar för domarens åsikt. Ibland håller du med domaren, ibland inte.

Vissa utställningsdomare anses tyvärr titta mest på vem som håller i kopplet och placerar hundarna utifrån detta, om det är så att de känner igen vissa utställare. Å andra sidan finns det förmodligen fler domare som har ett genuint intresse och ett stort engagemang, som faktiskt är duktiga på att bedöma hundar utifrån rasstandarder.

Slutledning

Som vi har nämnt i inledningen av denna artikel, beror svaret du får på vem du frågar. Olika utställare har olika uppfattningar och är tävlingsinriktade i olika utsträckning. Det kan dock vara värt att ställa ut sin hund för att få erfarenhet och ta reda på vad domarna tittar på. Likt med andra fritidsintressen och sporter kommer du bli bättre på att visa din hund ju mer du tränar.

Kommentarer

Kommentera

mood_bad
  • Inga kommentarer än.
  • chat
    Kommentera
    keyboard_arrow_up